Középszint:
Értékelje az élelmiszer-gazdaság szerepét a gazdasági életben. Mutassa be példákkal a
természeti tényezők és a mezőgazdaság kapcsolatát, az élelmiszer-termelés övenként, területenként eltérő lehetőségeit és a mezőgazdasági termelés módjait.
Hasonlítsa össze a mezőgazdasági termeléstípusait.
Legyen képes az élelmiszer-gazdasággal kapcsolatos tematikus térképek olvasására, adatsorok értelmezésére, az ábrázolt összefüggések feltárására.
Mondjon példát a mezőgazdasági termelés következtében fellépő környezetkárosító folyamatokra.
Mutassa meg a térképen a művelésre alkalmas területek földrajzi eloszlását, kapcsolatát a földrajzi övezetességgel.
Tudja csoportosítani a termesztett növényeket és megnevezni termesztésük legfontosabb körzeteit.
Következtessen adatokból, valamint az állattartás feltételeiből az állattenyésztés fejlettségére.
Mutassa be példákkal a vallás és a társadalmi szokások szerepét az állattartásban.
Nevezze meg az erdőgazdálkodás és a halászat főterületeit a Földön.
Mutassa be az erdők ökológiai szerepét és az erdőket veszélyeztetőfolyamatokat.
Mutassa be a túlhalászás okait és veszélyeit.
Emelt szint:
Magyarázza meg az eltartóképesség eltérő alakulását a különböző
társadalmi-gazdasági fejlettségű és eltérő természeti adottságokkal
rendelkező régiókban.
Mutassa meg térképen, nevezze meg kontúrtérképen a legnagyobb mezőgazdasági termelők és fogyasztók földrajzi elhelyezkedését.
Mutassa be az élelmiszer-termelést befolyásoló társadalmi tényezők szerepét különböző országcsoportok példáján.
Indokolja az élelmiszer-gazdaság legdinamikusabb ágazatainak fejlődését.
Igazolja példákkal az állattartás típusa és a társadalmi-gazdasági fejlettség összefüggését.
- Mezőgazdaság: élelem + nyersanyag előállítása (élelmiszer-, textil-, bőr-, fa-, bútor-, papír-, gyógyszeripari termékekhez)
FAO 5 csoportra osztja a szárazföldeket hasznosítás szempontjából.
A mezőgazdaság a világ aktív keresőinek felét foglalkoztatja, de csak 5% a GDP
Földrajzi adottságok, korlátok
- A mezőgazdaságot meghatározó feltételek: éghajlat, domborzat, talaj
- Ezek a Föld különböző pontjain teljesen eltérőek
- a lakosok megtanultak alkalmazkodni, de a mezőgazdaság színvonala, termelékenysége nagyon különböző a Föld 1-1 pontján.
- agrárország: ahol a GDP legnagyobb részét a mezőgazdaság adja
- Éghajlat + vízrajz
- Éghajlati elemek közül:
- napsugárzás: napsütéses órák számának évi összege = napfénytartam
- hőmérséklet: meghatározza a növénytermesztést (tenyészidő); van olyan terület, ahol akár 2-3 alkalommal is betakaríthatják a termést
- csapadék mennyisége + időbeli eloszlása
- Vízrajz: csapadék + vízviszonyok, felszíni + felszín alatti vizek. A tengerek, tavak, folyók élővilága stabil élelemforrás lehet.
- Domborzat + talajviszonyok:
- legkedvezőbbek az alföldek, 15°-nál nagyobb lejtésű területeken sokkal nehezebb a termelés, és a talajerózió is felgyorsul
- mesterségesen kialakított lépcsőkön teraszos művelést végeznek
- dombsági, hegyvidéki területeken állattenyésztés, rét-, legelőgazdálkodás
- a talaj, a termőföld elemi feltétel: hely, és termelési eszköz egyben
- a több szempontból is kedvező területek a Földön kis területekre koncentrálódnak ( Egyenlítő közelében, 30-60°között )
- a gyenge talaj tápanyag-utánpótlással javítható
- aranykorona-érték: a mutató a talajokat tápanyagtartalmuk és jövedelmeződsgük alapján minősíti
Társadalmi környezet
- Növeli a hatékonyságot, ha a biotechnológia, géntechnológia, az agrokémia beépülnek a mezőgazdasági folyamatokba.
- A termelés során a gazdaságossági szempontokat is figyelembe kell venni, túltermelés esetén értékesítési, raktározási gondok léphetnek fel.
- A több növényfaj termesztésére való szakosodás rugalmassá teszi a termelési szerkezetet
- A mezőgazdasági termékváltás csak hosszú idő után érvényesül
- gyümölcs + szőlőkultúra esetén a beruházások nagyon alassan térülnek meg (holt tőke: az évekig üvegben érlelődő nedű
- Korszerű agrárgazdálkodásban a mezőgazdasági termékek előállítása + a feldolgozóipar integrálódik
- Feldolgozás + szállítás + értékesítés = élelmiszer-gazdaság.
- Napjainkban az élelmiszer-gazdaság is globalizálódik.
Termelés fokozása
- a világ egyre több nyersanyagot, élelmiszert igényel
- Mezgazd termelés bővítése 2 módon lehetséges
- Extenzív - külterjes - művelési mód: a termelés növekedését a területek megnövelésével biztosítják
- Intenzív - belterjes - művelődési mód: a termés mennyisége a termésátlagok fokozásával emelhető.
- Mindkét eset fokozható öntözés kiterjesztésével: komoly költségráfordítás, környezeti következmények
1.) Hagyományos mezőgazdaság
CÉL: Önellátás
A mezőgazdaságban dolgozó népesség 90%-a a fejlődő, alacsony jövedelmű országokban él.
Hagyományos mezőgazdasági típusok elhelyezkedése |
- nem, vagy alig használnak gépeket, műtrágyát
- saját ellátásukra
- alacsony terméshozam
- az önellátás sokféle növény termesztését teszi szükségessé
- csak élelmiszert állítanak elő, takarmány nem szükséges, legeltetnek
a.) Talajváltó mód
- gyarmatosítás előtt: égető talajváltó gazdálkodás (ma trópusi övezetben)
- természeti adottságokhoz való alkalmazkodás
- néhány évi termesztés után 2-3 évig pihentették azt a területet, ugaron hagyják, csapadékos területeken ez elég a talajváltáshoz
- különböző igényű növényeket termesztenek, így nem merül ki a föld
- vetésforgót, köztes növényt, talajtakarást alkalmaznak
- felszerelés: kapa, sarló
- elsősorban nők dolgoznak
- viszonylag termelékeny a talajváltó mód
- ha a talaj kimerül, újat vesznek művelés alá - égetéssel
- gumós+gyökérnövények: manióka, batáta, jamszgyökér
- Afrika szavanna területein: köles, kukorica, cirok
- Latin-Amerikában: bab, kukorica, tök, burgonya (indiánok)
Égetés |
b.) Öntözéses, árasztásos rizstermesztés
- legbelterjesebb mód: öntözéses gazdálkodás
- árasztásos rizstermesztés évezredekkel ezelőtt alakult, nagy folyóvölgyeknél, Dél-, Délkelet, Kelet-Ázsiában
- ez tartja fent Ázsia óriási népességtömörüléseit
- monszunesők által öntözött területeken, fedezi a népesség szükségleteit
- nagyon sok emberi munkát igényel (1-2 hektáros, gátakkal elkerített kisparcellák)
- a vetés, ültetés, gyomlálás, termés betakarítása kézi erővel történik
- magas termésátlag, egy évben többszöri termés
- a száraz időszakban búza vetésével egészítik ki a gazdálkodást
- export
rizsföld |
c.) Oázisgazdálkodás
- térítői övben + szélsőségesen szárazföldi területeken
- az öntözővizet a természetes források és az ásott, fúrt kutak adják
- Közel-Kelet, Észak-Afrika, Közép-Ázsia
- árpa, köles, gyapot, rizs, zöldség, datolya (világpiac)
- Egyiptom(folyam menti oázisgazdálkodás)
d.) Nomád pásztorkodás
- száraz talajon : szavannák, füves puszták, félsivatagok
- hideg övezet, tundra, magashegység
- igénytelen állatok: juh, kecske, teve, rénszarvas
- ezzel a formával eltartható népesség száma nagyon csekély (Száhel-övezetben 2-3fő/km2)
- a pásztorok vándorolnak nyájaikkal
- nagy kiterjedésű legelők szükségesek
- Száhel-övezet
- az államhatárok megváltoztatták a vándorlás évszázados vonalait
- a nomád pásztorkodás hanyatlott, igyekeznek letelepíteni a nomádokat
nomád |
2.) Modern mezőgazdaság
- nagy szerep: társadalmi tényezők
- aktív keresők kisebb része foglalkozik mezőgazdasággal
- mégis képesek az áru és exporttermelésre
- fő társadalmi erőforrás a tőke: korszerű gépek, öntözők, műtrágyák, növényvédők
- intenzív gazdálkodást segíti: biotechnológia, nemesített vetőmagok, tenyészállatok, szaktudás
- eltérő termelési típusok alakultak ki
a.) "VEGYES" mezőgazdaság
- belterjes növénytermesztés + állattenyésztés = vegyes mezőgazdaság
- Európa országainak legnagyobb része
- északon: állat, délen: növény (a természeti adottságokhoz alkalmazkodva); hatékonyan működő szövetkezeti forma a kettő között
- pl. dániai vegyes gazdálkodás( a gabona egy részét szarvasmarhákkal etetik meg; tejgazdaságokban lefölözött tejjel sertést táplálnak)
b.) Szakosodás különböző termékekre
I. Extenzív gazdálkodás
- a farmok néhány növény, vagy állatfaj termelésére, tenyésztésére szakosodnak
- a termelés növelése egyre nagyobb területek bevonásával lehetséges
- a farmgazdálkodás nagy területet igénylő extenzív állattenyésztő típusa USA-ban, Dél-Amerikai pampáin,, Ausztráliában jellemző
- szakosodott külterjes gazdálkodás jellemzi a hagyományos mezőgazdasági-növénytermesztési övezeteket, pl. Észak-Amerikában a búza
- a gépesítés nagy területen gazdaságosabb, ezért a kis farmok tönkremennek, beolvadnak a nagyokba
II. Intenzív gazdálkodás
- jellegzetes típus: ültetvénygazdálkodás
- trópusi övezet
- jó minőségű, piacra tervezett árutermelés
- monokultúra: óriás területeken csak 1-1 növényfélét termesztenek
- --> könnyebb gépesítés, hátrány: hamar kimerül a talaj
- kakaó, kávé, banán, kókusz, pálmaolaj
- monszun területen: cukornád, gyapot, tea, dohány
- néhány országban helyi belterjes növény+állattenyésztés - Izrael, narancs
- városellátó övezetek: a nagyvárosok körüli területek - tojás, tejfeldolgozás, virágkertészes, stb
- a feudális földesúri gazdaságból alakult ki
- Latin-Amerika; Dél-Európa
- kevésbé fejlett gazdálkodási típus
- kisparcellákra darabolva adják bérbe
- a bérlő a termés X részével fizet érte: részesbérleti rendszer
- a termelés színvonala alacsony
- a talaj romlik
- sok vegyszer, kémiai, biológiai folyamatok
- nő a talaj sókoncentrációja --> szikesedés
- csökkentek, szennyeződtek a vízkészletek
- súlyos globális probléma
Növények
- gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab, köles, cirok, rizs, kukorica
- táplálkozásra alkalmas keményítőtartalmú növények: burgonya, manióka, yams-gyökér, táró
- cukortartalmú növények: cukornád, cukorrépa
- olajat adó növények: szója, gyapot, mogyoró, olajpálma, olajfa, napraforgó, stb.
- élvezeti növények: kávé, tea, kakaó, dohány
- fűszernövények: vanília, paprika, majoránna, bors, fahéj, szerecsendió, gyömbér, sáfrány, bazsalikom, koriander, kurkuma, kardamon, rozmaring, kakukkfű, kapor, mustár, babér, pisztácia, stb.
- gyümölcsök: alma, cseresznye, meggy, szilva, banán, mandula, ananász, szőlő, datolyapálma
- zöldségfélék: paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, uborka, zeller, articsóka, padlizsán, káposzta
- textilnövények: gyapot, kender, len, juta, szizál
- ipari növnyek: gyógynövények, komló, kaucsuk
- takarmánynövények: szemestakarmány: kukorica, árpa, zab; szálastakarmány: vöröshere, lucerna, baltacim; takarmányrépa, uborka
Állattenyésztés
- élelmiszerek közvetlen, vagy közvetett előállítása (hús, tej, vaj, tojás, sajt) + nyersanyag szolgáltatása (bőr, szőr, toll, selyem)
- külterjes állattenyésztés: célja az állatállomány gyarapodása: nomád pásztorkodás, hegyvidéki állattartás
- belterjes állattenyésztés: egy állatra jutó hozam növelés a cél
- nagy hozamú, nemes fajták tenyésztése, tápanyagdús takarmánnyal való etetés, istállózó állattartás
- havasi pásztorkodás: tavasztól őszig a havasi réteken tartják az állatokat - Alpok
- szarvasmarha: mérsékelt éghajlati övezet, szavanna- monszun-vidékek (Oroszország, USA, India)
- sertés: meleg területeken, mohamedán országokban nem tartják (Kína, USA, Brazília, Németország)
- juh: gyapjú; tejéből sajt készül, bőre fontos nyersanyag (Oroszország, Kína, India, Ausztrália, Dél-Afrikai-Köztársaság)
- ló: sportcélokra
- kecske
- teve: dromedár Afrikában, kétpupú teve Belső-Ázsiában
- rénszarvas: tundrák haszonállata
- baromfi: tyúk, kacsa, liba, pulyka: könnyen emészthető hús, tojás, toll
- méhek: mézgyűjtés
- selyemhernyó: selyemszál
- belvízi halászat
- tengeri halászat: Kína, Oroszország, Japán, Peru, USA, Norvégia, Izland, Dél-Európa: nem csak halak, hanem rákok, kagylók, szivacsok, lábasfejűk halászása
- a halfogás eredményesebb:
- a szárazföldek közelében sekély vizű selftengerekben
- a planktonokban gazdag hideg vizű tengereken
- hideg+meleg tengeráramlások találkozásánál
- ahol a mélyből hideg víz jön a felszínre
- zsákmány:
- az északi félgömb hideg területein: hering, tőkehal, lazac
- melegebb vizeken: szardínia, tonhal
- trópusi vizekben kisebb mértékű halászat folyik
- tengerek felosztása
- kelet-ázsiai halászterület - lazac, tonhal
- atlanti-óceáni - tőkehal, makréla, homár, osztriga
- csendes-óceáni - lazac, tőkehal, tonhal, szardella
- Európa: északi-tengeri hering, norvég-tengeri tőkehal, földközi-tengeri szardínia, kaszpi-tengeri tok, viza
Erdőgazdálkodás
- a föld szárazföldjeinek 1/3-a erdő, de ez csökken, régen ez az arány 1/2 volt
- az erdők gazdaságilag jól hasznosíthatók
- bioszféra, anyag- energia-forgalom, oxigén + szén-dioxid szint szabályozása
- hasznosítása: papír, cellulóz, bútor, bányászat
- az erdő más termékeit is hasznosítják - gombák, gyümölcsök, dió, olajok, kinin, kaucsuk, kámfor, stb.
- a vadállomány élettere
- jelentős még az idegenforgalomban, üdülésben
- eloszlása egyenlőtlen: nagyrészt az északi félgömbön található, az é.sz. 70°-tól húzódnak lefelé; Kevés van Afrikában, Óceániában
- Európa erdősültsége 28%
- kevés az erdő Hollandiában, Írországban, Nagy-Britanniában - 3-8%
- közepes Magyarországon, Dániában, Olaszországban
- magas: Norvégia, Németország, Franciaország (20-30%)
- nagy faexportáló országokban 30%+ - Svédország, Finnország, Ausztria
- a biológiai egyensúlyhoz legalább 25%-os erdősültség kellene
- a Föld erdőségei:
- tűlevelű erdők: 1/3 - zónája, a tajga az északi félgömbön húzódik - Oroszország, Finnország, Svédország, Norvégia, Kanada, USA
- lombos erdők: mérsékelt övi lombhullató erdők + trópusi széles levelű erdők
- mérsékelt övezeti lombhullatók fái: tölgy, szil, nyár, kőris, bükk, nyír, juhar, gesztenye, gyertyán, hárs, hikori
- trópusi erdők fái:mahagónifa, rózsafa, ébenfa, paliszanderfa
- erdőírtások:
- komoly környezeti probléma
- az őserdő pusztulni kezd, megváltoznak az ökológiai adottságok
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése