2013. március 25., hétfő

6.3. A világ élelmiszer-gazdaságának jellemzői és folyamatai

Középszint:
Értékelje az élelmiszer-gazdaság szerepét a gazdasági életben. Mutassa be példákkal a
természeti tényezők és a mezőgazdaság kapcsolatát, az élelmiszer-termelés övenként, területenként eltérő lehetőségeit és a mezőgazdasági termelés módjait.
Hasonlítsa össze a mezőgazdasági termeléstípusait.
Legyen képes az élelmiszer-gazdasággal kapcsolatos tematikus térképek olvasására, adatsorok értelmezésére, az ábrázolt összefüggések feltárására.
Mondjon példát a mezőgazdasági termelés következtében fellépő környezetkárosító folyamatokra.
Mutassa meg a térképen a művelésre alkalmas területek földrajzi eloszlását, kapcsolatát a földrajzi övezetességgel.
Tudja csoportosítani a termesztett növényeket és megnevezni termesztésük legfontosabb körzeteit.
Következtessen adatokból, valamint az állattartás feltételeiből az állattenyésztés fejlettségére.
Mutassa be példákkal a vallás és a társadalmi szokások szerepét az állattartásban.
Nevezze meg az erdőgazdálkodás és a halászat főterületeit a Földön.
Mutassa be az erdők ökológiai szerepét és az erdőket veszélyeztetőfolyamatokat.
Mutassa be a túlhalászás okait és veszélyeit. 
 
Emelt szint:
Magyarázza meg az eltartóképesség eltérő alakulását a különböző társadalmi-gazdasági fejlettségű és eltérő természeti adottságokkal rendelkező régiókban. 
Mutassa meg térképen, nevezze meg kontúrtérképen a legnagyobb mezőgazdasági termelők és fogyasztók földrajzi elhelyezkedését. 
Mutassa be az élelmiszer-termelést befolyásoló társadalmi tényezők szerepét különböző országcsoportok példáján. 
Indokolja az élelmiszer-gazdaság legdinamikusabb ágazatainak fejlődését. 
Igazolja példákkal az állattartás típusa és a társadalmi-gazdasági fejlettség összefüggését.
 
  • Mezőgazdaság: élelem + nyersanyag előállítása (élelmiszer-, textil-, bőr-, fa-, bútor-, papír-, gyógyszeripari termékekhez)
  • Ágazatai: 
    • növénytermesztés
    • állattenyésztés
    • erdő-, vad-, halgazdálkodás


FAO 5 csoportra osztja a szárazföldeket hasznosítás szempontjából.
A mezőgazdaság a világ aktív keresőinek felét foglalkoztatja, de csak 5% a GDP

Földrajzi adottságok, korlátok

  • A mezőgazdaságot meghatározó feltételek: éghajlat, domborzat, talaj
  • Ezek a Föld különböző pontjain teljesen eltérőek
  • a lakosok megtanultak alkalmazkodni, de a mezőgazdaság színvonala, termelékenysége nagyon különböző a Föld 1-1 pontján.
  • agrárország: ahol a GDP legnagyobb részét a mezőgazdaság adja

  1. Éghajlat + vízrajz
      • Éghajlati elemek közül: 
        • napsugárzás: napsütéses órák számának évi összege = napfénytartam
        • hőmérséklet: meghatározza a növénytermesztést (tenyészidő); van olyan terület, ahol akár 2-3 alkalommal is betakaríthatják a termést
        • csapadék mennyisége + időbeli eloszlása
      • Vízrajz: csapadék + vízviszonyok, felszíni + felszín alatti vizek. A tengerek, tavak, folyók élővilága stabil élelemforrás lehet.
       
  2. Domborzat + talajviszonyok:
    • legkedvezőbbek az alföldek, 15°-nál nagyobb lejtésű területeken sokkal nehezebb a termelés, és a talajerózió is felgyorsul
    • mesterségesen kialakított lépcsőkön teraszos művelést végeznek
    • dombsági, hegyvidéki területeken állattenyésztés, rét-, legelőgazdálkodás
    • a talaj, a termőföld elemi feltétel: hely, és termelési eszköz egyben
    • a több szempontból is kedvező területek a Földön kis területekre koncentrálódnak ( Egyenlítő közelében, 30-60°között )
    • a gyenge talaj tápanyag-utánpótlással javítható
    • aranykorona-érték: a mutató a talajokat tápanyagtartalmuk és jövedelmeződsgük alapján minősíti

Társadalmi környezet
  • Növeli a hatékonyságot, ha a biotechnológia, géntechnológia, az agrokémia beépülnek a mezőgazdasági folyamatokba. 
  • A termelés során a gazdaságossági szempontokat is figyelembe kell venni, túltermelés esetén értékesítési, raktározási gondok léphetnek fel. 
  • A több növényfaj termesztésére való szakosodás rugalmassá teszi a termelési szerkezetet
  • A mezőgazdasági termékváltás csak hosszú idő után érvényesül
  • gyümölcs + szőlőkultúra esetén a beruházások nagyon alassan térülnek meg (holt tőke: az évekig üvegben érlelődő nedű
  • Korszerű agrárgazdálkodásban a mezőgazdasági termékek előállítása + a feldolgozóipar integrálódik
  • Feldolgozás + szállítás + értékesítés = élelmiszer-gazdaság.
  • Napjainkban az élelmiszer-gazdaság is globalizálódik.
Termelés fokozása
  • a világ egyre több nyersanyagot, élelmiszert igényel
  • Mezgazd termelés bővítése 2 módon lehetséges
  1. Extenzív - külterjes - művelési mód: a termelés növekedését a területek megnövelésével biztosítják
  2. Intenzív - belterjes - művelődési mód: a termés mennyisége a termésátlagok fokozásával emelhető. 
  3. Mindkét eset fokozható öntözés kiterjesztésével: komoly költségráfordítás, környezeti következmények
1.) Hagyományos mezőgazdaság

CÉL: Önellátás
A mezőgazdaságban dolgozó népesség 90%-a a fejlődő, alacsony jövedelmű országokban él.
Hagyományos mezőgazdasági típusok elhelyezkedése
  • nem, vagy alig használnak gépeket, műtrágyát
  • saját ellátásukra
  • alacsony terméshozam
  • az önellátás sokféle növény termesztését teszi szükségessé
  • csak élelmiszert állítanak elő, takarmány nem szükséges, legeltetnek
a.) Talajváltó mód
  • gyarmatosítás előtt: égető talajváltó gazdálkodás (ma trópusi övezetben)
  • természeti adottságokhoz való alkalmazkodás
  • néhány évi termesztés után 2-3 évig pihentették azt a területet, ugaron hagyják, csapadékos területeken ez elég a talajváltáshoz
  • különböző igényű növényeket termesztenek, így nem merül ki a föld
  • vetésforgót, köztes növényt, talajtakarást alkalmaznak 
  • felszerelés: kapa, sarló 
  • elsősorban nők dolgoznak
  • viszonylag termelékeny a talajváltó mód
  • ha a talaj kimerül, újat vesznek művelés alá - égetéssel 
  • gumós+gyökérnövények: manióka, batáta, jamszgyökér
  • Afrika szavanna területein: köles, kukorica, cirok
  • Latin-Amerikában: bab, kukorica, tök, burgonya (indiánok)  
Égetés

b.) Öntözéses, árasztásos rizstermesztés
  • legbelterjesebb mód: öntözéses gazdálkodás
  • árasztásos rizstermesztés évezredekkel ezelőtt alakult, nagy folyóvölgyeknél, Dél-, Délkelet, Kelet-Ázsiában
  • ez tartja fent Ázsia óriási népességtömörüléseit
  • monszunesők által öntözött területeken, fedezi a népesség szükségleteit
  • nagyon sok emberi munkát igényel (1-2 hektáros, gátakkal elkerített kisparcellák)
  • a vetés, ültetés, gyomlálás, termés betakarítása kézi erővel történik
  • magas termésátlag, egy évben többszöri termés
  • a száraz időszakban búza vetésével egészítik ki a gazdálkodást
  • export 
rizsföld

c.) Oázisgazdálkodás
  • térítői övben + szélsőségesen szárazföldi területeken
  • az öntözővizet a természetes források és az ásott, fúrt kutak adják
  • Közel-Kelet, Észak-Afrika, Közép-Ázsia
  • árpa, köles, gyapot, rizs, zöldség, datolya (világpiac)
  • Egyiptom(folyam menti oázisgazdálkodás)
d.) Nomád pásztorkodás
  • száraz talajon : szavannák, füves puszták, félsivatagok
  • hideg övezet, tundra, magashegység 
  • igénytelen állatok: juh, kecske, teve, rénszarvas
  • ezzel a formával eltartható népesség száma nagyon csekély (Száhel-övezetben 2-3fő/km2)
  • a pásztorok vándorolnak nyájaikkal
  • nagy kiterjedésű legelők szükségesek
  • Száhel-övezet 
  • az államhatárok megváltoztatták a vándorlás évszázados vonalait
  • a nomád pásztorkodás hanyatlott, igyekeznek letelepíteni a nomádokat 
nomád

2.) Modern mezőgazdaság
  • nagy szerep: társadalmi tényezők
  • aktív keresők kisebb része foglalkozik mezőgazdasággal
  • mégis képesek az áru és exporttermelésre
  • fő társadalmi erőforrás a tőke: korszerű gépek, öntözők, műtrágyák, növényvédők
  • intenzív gazdálkodást segíti: biotechnológia, nemesített vetőmagok, tenyészállatok, szaktudás
  • eltérő termelési típusok alakultak ki 

a.) "VEGYES" mezőgazdaság
  • belterjes növénytermesztés + állattenyésztés = vegyes mezőgazdaság
  • Európa országainak legnagyobb része 
  • északon: állat, délen: növény (a természeti adottságokhoz alkalmazkodva); hatékonyan működő szövetkezeti forma a kettő között
  • pl. dániai vegyes gazdálkodás( a gabona egy részét szarvasmarhákkal etetik meg; tejgazdaságokban lefölözött tejjel sertést táplálnak)
b.) Szakosodás különböző termékekre

 I. Extenzív gazdálkodás
  • a farmok néhány növény, vagy állatfaj termelésére, tenyésztésére szakosodnak
  • a termelés növelése egyre nagyobb területek bevonásával lehetséges
  • a farmgazdálkodás nagy területet igénylő extenzív állattenyésztő típusa USA-ban, Dél-Amerikai pampáin,, Ausztráliában jellemző
  • szakosodott külterjes gazdálkodás jellemzi a hagyományos mezőgazdasági-növénytermesztési övezeteket, pl. Észak-Amerikában a búza
  • a gépesítés nagy területen gazdaságosabb, ezért a kis farmok tönkremennek, beolvadnak a nagyokba
II. Intenzív gazdálkodás
  • jellegzetes típus: ültetvénygazdálkodás
  • trópusi övezet
  • jó minőségű, piacra tervezett árutermelés 
  • monokultúra: óriás területeken csak 1-1 növényfélét termesztenek
  • --> könnyebb gépesítés, hátrány: hamar kimerül a talaj
  • kakaó, kávé, banán, kókusz, pálmaolaj
  • monszun területen: cukornád, gyapot, tea, dohány
  • néhány országban helyi belterjes növény+állattenyésztés - Izrael, narancs
  • városellátó övezetek: a nagyvárosok körüli területek - tojás, tejfeldolgozás, virágkertészes, stb
 Nagybirtokok bérleménye
  • a feudális földesúri gazdaságból alakult ki 
  • Latin-Amerika; Dél-Európa  
  • kevésbé fejlett gazdálkodási típus 
  • kisparcellákra darabolva adják bérbe
  • a bérlő a termés X részével fizet érte: részesbérleti rendszer  
  • a termelés színvonala alacsony 
Intenzív gazdálkodás hatása a környezetre

szikes talaj
  • a talaj romlik
  • sok vegyszer, kémiai, biológiai folyamatok
  • nő a talaj sókoncentrációja --> szikesedés
  • csökkentek, szennyeződtek a vízkészletek
  • súlyos globális probléma 
Növénytermesztés, állattenyésztés, erdőgazdálkodás
 
Növények 
  • gabonafélék: búza, rozs, árpa, zab, köles, cirok, rizs, kukorica
  • táplálkozásra alkalmas keményítőtartalmú növények: burgonya, manióka, yams-gyökér, táró
  • cukortartalmú növények: cukornád, cukorrépa
  • olajat adó növények: szója, gyapot, mogyoró, olajpálma, olajfa, napraforgó, stb.
  • élvezeti növények: kávé, tea, kakaó, dohány
  • fűszernövények: vanília, paprika, majoránna, bors, fahéj, szerecsendió, gyömbér, sáfrány, bazsalikom, koriander, kurkuma, kardamon, rozmaring, kakukkfű, kapor, mustár, babér, pisztácia, stb.
  • gyümölcsök: alma, cseresznye, meggy, szilva, banán, mandula, ananász, szőlő, datolyapálma
  • zöldségfélék: paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, uborka, zeller, articsóka, padlizsán, káposzta
  • textilnövények: gyapot, kender, len, juta, szizál
  • ipari növnyek: gyógynövények, komló, kaucsuk
  • takarmánynövények: szemestakarmány: kukorica, árpa, zab; szálastakarmány: vöröshere, lucerna, baltacim; takarmányrépa, uborka 
 
 
 Állattenyésztés
  • élelmiszerek közvetlen, vagy közvetett előállítása (hús, tej, vaj, tojás, sajt) + nyersanyag szolgáltatása (bőr, szőr, toll, selyem)
  • külterjes állattenyésztés: célja az állatállomány gyarapodása: nomád pásztorkodás, hegyvidéki állattartás
  • belterjes állattenyésztés: egy állatra jutó hozam növelés a cél 
    • nagy hozamú, nemes fajták tenyésztése, tápanyagdús takarmánnyal való etetés, istállózó állattartás
    • havasi pásztorkodás: tavasztól őszig a havasi réteken tartják az állatokat - Alpok
 Fontosabb állatok:
  • szarvasmarha: mérsékelt éghajlati övezet, szavanna- monszun-vidékek (Oroszország, USA, India)
  • sertés: meleg területeken, mohamedán országokban nem tartják (Kína, USA, Brazília, Németország)
  • juh: gyapjú; tejéből sajt készül, bőre fontos nyersanyag (Oroszország, Kína, India, Ausztrália, Dél-Afrikai-Köztársaság)
  • : sportcélokra
  • kecske
  • teve: dromedár Afrikában, kétpupú teve Belső-Ázsiában
  • rénszarvas: tundrák haszonállata
  • baromfi: tyúk, kacsa, liba, pulyka: könnyen emészthető hús, tojás, toll 
  • méhek: mézgyűjtés
  • selyemhernyó: selyemszál                    
 Halászat

  • belvízi halászat 
  • tengeri halászat: Kína, Oroszország, Japán, Peru, USA, Norvégia, Izland, Dél-Európa: nem csak halak, hanem rákok, kagylók, szivacsok, lábasfejűk halászása
  • a halfogás eredményesebb:
    • a szárazföldek közelében sekély vizű selftengerekben 
    • a planktonokban gazdag hideg vizű tengereken
    • hideg+meleg tengeráramlások találkozásánál
    • ahol a mélyből hideg víz jön a felszínre
  • zsákmány:
    • az északi félgömb hideg területein: hering, tőkehal, lazac
    • melegebb vizeken: szardínia, tonhal
    • trópusi vizekben kisebb mértékű halászat folyik
  • tengerek felosztása
    • kelet-ázsiai halászterület - lazac, tonhal
    • atlanti-óceáni - tőkehal, makréla, homár, osztriga
    • csendes-óceáni - lazac, tőkehal, tonhal, szardella 
    • Európa: északi-tengeri hering, norvég-tengeri tőkehal, földközi-tengeri szardínia, kaszpi-tengeri tok, viza
 
 
Erdőgazdálkodás
  • a föld szárazföldjeinek 1/3-a erdő, de ez csökken, régen ez az arány 1/2 volt
  • az erdők gazdaságilag jól hasznosíthatók
    • bioszféra, anyag- energia-forgalom, oxigén + szén-dioxid szint szabályozása
    • hasznosítása: papír, cellulóz, bútor, bányászat
    • az erdő más termékeit is hasznosítják - gombák, gyümölcsök, dió, olajok, kinin, kaucsuk, kámfor, stb. 
    • a vadállomány élettere
    • jelentős még az idegenforgalomban, üdülésben 
  • eloszlása egyenlőtlen: nagyrészt az északi félgömbön található, az é.sz. 70°-tól húzódnak lefelé; Kevés van Afrikában, Óceániában
  • Európa erdősültsége 28%
    • kevés az erdő Hollandiában, Írországban, Nagy-Britanniában - 3-8%
    • közepes Magyarországon, Dániában, Olaszországban
    • magas: Norvégia, Németország, Franciaország (20-30%)
    • nagy faexportáló országokban 30%+ - Svédország, Finnország, Ausztria
    • a biológiai egyensúlyhoz legalább 25%-os erdősültség kellene
  • a Föld erdőségei:
    • tűlevelű erdők: 1/3 - zónája, a tajga az északi félgömbön húzódik - Oroszország, Finnország, Svédország, Norvégia, Kanada, USA
    • lombos erdők: mérsékelt övi lombhullató erdők + trópusi széles levelű erdők 
    • mérsékelt övezeti lombhullatók fái: tölgy, szil, nyár, kőris, bükk, nyír, juhar, gesztenye, gyertyán, hárs, hikori 
    • trópusi erdők fái:mahagónifa, rózsafa, ébenfa, paliszanderfa 
  • erdőírtások: 
    • komoly környezeti probléma 
    • az őserdő pusztulni kezd, megváltoznak az ökológiai adottságok                     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése